Przejdź do głównej zawartości

Butyrospermum parkii butter (Masło shea)

Ocena:
Dobra

Opis

Butyrospermum parkii butter, znane jako masło shea, to naturalny tłuszcz roślinny pozyskiwany z orzechów drzewa masłowego rosnącego głównie w Afryce. Składa się głównie z kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy i stearynowy, oraz zawiera witaminy, zwłaszcza witaminę E.

W kosmetykach Butyrospermum parkii butter pełni funkcję emolientu, czyli składnika natłuszczającego i zmiękczającego skórę. Tworzy na powierzchni skóry warstwę ochronną, która ogranicza utratę wody i pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia.

Masło shea jest cenione za właściwości odżywcze i łagodzące. Wspiera regenerację naturalnej bariery ochronnej skóry, poprawia jej elastyczność i wygładzenie. Dzięki delikatnej konsystencji jest dobrze tolerowane przez różne typy skóry, w tym suchą i wrażliwą.

Informacje o bezpieczeństwie

Butyrospermum parkii butter (masło shea) jest uznawane za bezpieczny składnik kosmetyczny. Reakcje alergiczne występują bardzo rzadko, jednak osoby uczulone na orzechy shea powinny zachować ostrożność. Bezpieczne do stosowania także u dzieci i kobiet w ciąży. Zaleca się aplikację na nieuszkodzoną skórę. W przypadku wystąpienia podrażnień należy przerwać stosowanie.
Informacje o składniku
Nazwa Butyrospermum parkii butter
Nazwa polska Masło shea
Nazwy alternatywne Shea Butter, Karite Butter, Shea Fat, Vitellaria paradoxa butter, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter
Numer CAS 194043-92-0
Pochodzenie Naturalne
Główne funkcje Substancja kondycjonująca, Nawilżacz, Antyoksydant